Privreda se sve više okreće veštačkoj inteligenciji: INNO-VERSE odlična platforma za bolje poslovanje

11. jun 2024.
Share
news featured photo

Fotografije: Boban Ristić i Zoran Zjačić, PKS

Nešto više od dva meseca kako je Privredna komora Srbije (PKS) pokrenula novu digitalnu uslugu baziranu na veštačkoj inteligenciji INNO-VERSE platformu, veliki je broj kompanija zainteresovanih da je koriste kao efikasan servis za unapređenje i optimizaciju poslovnih procesa.

Osim privrede, akademska zajednica i studenti INNO-VERSE vide kao odličan alat da, koristeći veštačku inteligenciju, unaprede istraživanja i razvijaju inovacije primenljive u privredi.  

A šta je INNO-VERSE?

Digitalna platforma  zasnovana na veštačkoj inteligenciji sa ciljem lakšeg i bržeg povezivanja privrede sa najnovijim IT rešenjima. Namenjena je povezivanju ne samo kompanija i startapa, već i naučno-istraživačkih institucija kako bi kreirali nove projekte i poslove. 

INNO-VERSE je predviđen za široki krug korisnika, počev od studenata i  mladih istraživača novih tehnologija, preko naučnih radnika i univerzitetskih profesora do razvojnih centara unutar kompanija, koje su u svakodnevnoj trci za unapređenjem konkurentnosti i tržišnih pozicija.

Kako bi približili privredi procese digitalizacije, PKS i Centar za digitalnu transformaciju (CDT), u saradnji sa regionalnim privrednim komorama, organizuju promociju INNO-VERSE platforme širom Srbije, kao i razgovore i panel diskusije sa poslovnom zajednicom o tome kako kompanije vide budućnost poslovanja uz primenu veštačke inteligencije. Platforma je već predstavljena privrednicima Nišavskog, Pirotskog, Topličkog, Rasinskog, Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, a 24. juna biće promovisana u novosadskoj privrednoj komori. 

- Očigledno je da među privredom raste interesovanje da koristi veštačku inteligenciju radi unapređenja poslovanja. Tokom svih susreta i razgovora sa predstavnicima kompanija kako velikih tako, mikro, malih i srednjih, vidljivo je veliko interesovanje i entuzijazam za primenu rešenja koje INNO-VERSE platforma pruža, kao i drugi digitalni servisi PKS - rekao je direktor prodaje CDT Dragan Tanasković. 

- Naš cilj je da obogatimo ovo tržište sa rešenjima zasnovanim na upotrebi veštačke inteligencije i da pomognemo svim kompanijama da se edukuju i da  primenjuju inovativna rešenja. Platforma INNO-VERSE nudi upravo ono što je potrebno modernim kompanijama da ostanu konkurentne na tržištu - istakao je Tanasković, koji ukazuje na važnost etičkih i bezbednosnih aspekata primene veštačke inteligencije, kako bi rešenja donela korist i sigurnost svim korisnicima. 

Nikola Bunjević, menadžer za projekte CDT, dodaje da INNO-VERSE platforma pruža kompanijama napredne alate za optimizaciju procesa, razvoj inovativnih proizvoda i personalizaciju usluga. Naglašava značaj podrške vlade i svih relevantnih institucija u razvoju AI sektora, uključujući obavezne predmete u školama i nacionalnu strategiju. 

Novi AI digitalni servisi u fokusu PKS

Osim INNO-VERSE platforme, PKS je u martu lansirala i BizChat, digitalni servis na bazi veštačke inteligencije koji u realnom vremenu, 24 časa u sedmici, omogućava privrednicima i kompanijama da brzo i jednostavno dobiju informacije važne za poslovanje. Preko tog servisa moguće je dobiti i informacije o komorskim uslugama, analizi tržišta, uslovima poslovanja i investiranja, potencijalima tržišta rada, obrazovnom sistemu...

Komora i CDT, u saradnji sa strateškim partnerom Majkrosoftom, rade i na uvođenju dva nova digitalna servisa zasnovana na veštačkoj inteligenciji – Meeting Prep AI, "digitalnog agenta" za pripremu sastanaka, i Data Dialogue AI, digitalnog asistenta "zaduženog" za analizu svih ključnih elemenata u poslovanju.

Share